Zájezd 2010 severní Morava
Navštívená sbírka U pěstitele
Vysoké Mýto MUDr Václav Šeda
Sázava Otmar Kokora
Orlová Slezinger
Orlová Ota Potyka
Orlová Pavel Karkoška
Frýdek Místek ing. Jaroslav Chvastek
Zájezd 8. a 9.5.2010 severní Morava
Letošní zájezd směřovaný na severní Moravu přilákal plný autobus výletníků . Organizaci zájezdu měl na starosti Jirka Vařečka. Všichni přišli k odjezdu včas a tak jsme vyrazili krátce po sedné hodině.

První zastávka - Vysoké Mýto - MUDr Václav Šeda
Pan Šeda nás přivítal u svého domu na pečlivě upravené zahrádce. Pozval nás do nového skleníku (hliníková konstrukce a makrolon) zapuštěného do mírného svahu. V Praze měl v únoru pěknou přednášku o rodě Rebutia a tak jsme věděli na co se máme těšit . Oblíbené rostliny jsou rebutie a sulcorebutie.Ve zbírce má ale i jiné , hlavně jihoamerické rostliny.
Ve skleníku pořádek, rostliny pečlivě seřazené všude cedulky se jmény, tak jak by to mělo být. První vlnu kvetení jsme bohuže propásli a druhá se teprve chystala.Sem tam kvítek byl, ale zamračené počasí květům nepřálo. Masová výrobora kaktusů se tu nekoná, ale nějaké přebytky semenáčků byly k mání. Navíc připravené fotoalbum Sulcorebutia.

MUDr Václav Šeda

Druhá zastávka - Sázava - Otmar Kokora
Po vydatném obědě jsme navštívili další, velmi pěknou sbírku Otmara Kokory. Ve sbírce jsou k vidění letité rostliny ariocarpusy , astrophyta, melocaktusy, gymnocalycia, discocaktusy. Na zahradě v pařeništích velmi bohatá nabídka rostlin hlavně kaktusů, ale i něnaké ty sukulenty. Tady se dá nakupovat ve velkém a autobus kaktusářů se tu může vyřádit dosytosti.

Otmar Kokora


Třetí sbírka - Orlová - pan Slezinger
V sobotu nám zbyl čas jen na sbírku pana Slezingera v Orlové. Menší skleník starší konstrukce, ale to neubíralo nic na kvalitě rostlin uvnitř.Perstrá sbírečka s převahou zástupců rodu gymnocalycium .Nabídky semenáčků byla taky, ale uspokojit požadavky autobusu kaktusůářů vyžaduje velkovýrobu. Prohlídka sbírky vyžadovala taky trochu trpělivosti. Prostoru málo a lidí hodně.




Detmarovice - ubytování
Noclech byl zajištěn v ubytovacím zařízení v Detmarovicích . Hotelový dům architektura sedumdesátých let , sparťanské vybavení , ale na pokojích čisto a téplá sprcha . Večeře a snídaně připravená, vše za mírné ceny.
hotelový dům Detmarovice

Čtvrtá sbírka - Orlová - Otakar Potyka
U Potyků zaměstnávají kaktusy celou rodinu . Skleníkové hospodářsví na rozloze 100 m2 vyžaduje plné nasazení. Ve sbírce je k vidění skoro všechno, krásné ariocarpusy , ferocactusy, gymnocalycia ale i echinocereusy , které se ukázaly i se svou záplovou červených květů. Obří gruzoni a všemožné sloupovité kaktusy
V pracovním skleníčku je záplava roubovaných rostlin.
Magicky zabarvený červný ariocarpus a jiné kaktusářské lahůdky. Na koukání úžasné, ale sedět nad podnožemi a roubovat jeden několikamilimetrový semenáček za druhým ,to je už horší. Velká nabídka kaktusů jistě uspokojila zájemce o nákup kaktusů.
Otomar Ptyka má se synem prezentaci na internetu.
prezentace Otomar Patyka otec a syn



Pátá sbírka - Orlová - Pavel Karkoška
Druhá nedělní návštěva proběhla u Pavla Karkošky . Tady jsme viděli názorný přerod kaktusáře na pěstitele sukulentů. Ve starém skleníku kaktusy se kterými se jen těžce loučí a z druhého skleníku ho láká pestrá směsice sukulentních rostlin. Nabídka rostlin kaktusů i sukulentů nebyla velká ,ale o to víc zajímavější a tak se smlouvalo o každou rostlinku.




Šestá sbírka - Frýdek Místek - ing. Jaroslav Chvastek
V tiché lokalitě u nového domu obklopeného upravenou zahradou s japonskými javory, kameny porostlé netřesky a skalničkami, nový překrásný makrolonový skleník plný kaktusů . Zní to jak v pohádce , ale tady to tak je. Ve skleníku pestrá sbírka kaktusů je vidět záliba rodu gymnocalycium na cedulkách evidenční čísla a jména , v předsálí stěna zaplněná tilandsiemi. Dalo by se tu chodit a očumovat tu nádheru hodně dlouho . Nabídka semenáčů velká je vidět že se tu nezahálí, ale pilně pracuje .



Na závěr
Na sever Moravy je to přece jenom daleko a tak navštívených sbírek bylo méně .Počasí nás letos trochu zlobilo. Střídavě oblačno trochu dešťové přeháňky. Zamračená obloha nepřála hlavně fotografům .Navštívené sbírky se líbily . Nabídka kaktusů a sukulentů uspokojivá . Ubydování celkem dostačující . Sobotní oběd i večeře vyšla dobře ,v neděli jsme ale zaskočili pomalejší obsluhu zájezdního hostince. D1 na spáteční cestě domů také nesklamala. Dvě bouračky a jedno zúžení před Prahou nás odsoudilo k jízdě v dlouhé koloně. Vyklepaní z dálnice jsme se ale nakonec přece jenom vrátili ve zdraví chvíli po osmé večerní.



foto z výletu BS



Archiv zájezdů