Zájezd do východních Čech - 8. 5. 2007

Navštívená sbírka U pěstitele
Dymokury Bittman
Jasenná Duben
Hradec Králové Mejstřík
Pardubice - Svítkov Svoboda
Dne 8. 5. 2007 se uskutečnil výlet pražského spolku po sbírkách ve východních Čechách. Já jsem jela poprvé. V autobusu byly nakonec tři volná místa, protože tři lidi nepřišli. Jak šly zastávky?

Dymokury, př. Bittman
Naší první zastávkou byly obrovské skleníky př. Bittmana. Jeho reklama nás skvěle směrovala přes celou vesnici. Začali jsme obhlídkou venku. Okrasné keře, venkovní bonsaje, sukuletní bonsaje a několik skleníků se sadbou. Další skleníky jsou propojené a v tuto chvíli nedokážu přesně říci, jestli jsou 3 nebo 4. Sadba, letničky, trvalky, sukuletní bonsaje, sukulenty, kaktusy výstavní i prodejní. V patře je aranžovna, kameny, samorosty a skleníček výstavní, hlavně sukulenty, bonsaje, ale i kaktusy. Někdo nakupoval, někdo jen prohlížel.



Jasenná, př. Duben
Tady byla sbírka rozdělena na několika místech. Doma v patře je sbírka - Mexiko. Venku na zahradě se velký skleník používá jako pracovní, pro výsevy. Ostatní sbírka i prodej jsou přestěhovány přes ulici na druhou stranu do nových skleníků. Napočítala jsem 3 výstavní a jeden prodejní. Dubnovi se nespecializují. K prodeji je téměř vše, mimo jiné superkabuka, digitostigmy, apod. Nákupy se uskutečnily, ale na můj vkus zde rostliny byly dost drahé, ale nejsem ani odborník, ani znalec. Jinak tady jsme už trochu zmokly.



Hradec Králové, př. Mejstřík
Oběd byl zajištěn asi 100 m. od sbírky p. Mejstříka, kdo neměl hlad, nebo měl s úsporných důvodů s sebou karbanátek, mohl rovnou do sbírky. Pan Mejstřík je specialista na "Mexico", ale dříve měl vše (melokaktusy aj.). Pak jsme se přesunuli do Třebechovic pod Orebem, kde má u své matky zbytek sbírky, a prodej. Bylo tam 6 pařníků na nohách a jeden skleník. Tady se velice pokazilo počasí. Při placení se spustil dost velký liják. Jestli mohu posoudit sbírku a prodej, dost zajímavých věcí a i příznivé ceny, což mohu posoudit pouze z obrovského množství nákupů



Pardubice - Svítkov, př. Svoboboda
Malý skleník s kaktusy byl v patře na dvoře. Na zahradě 2 velké a jeden malý skleník. Uprostřed jednoho byla sbírka - mix, jinak téměř vše na prodej. Hodně sukulentů. Nákupy byly slušné. Počasí se trochu umoudřilo, aspoň mezi skleníky se dalo projít bez deštníku. Rozčarování způsobila příhoda, kdy si jedna účastnice odložila na pultík vybrané kaktusy, a když se vrátila s dalšími, jeden exemplář byl pryč. A samozřejmě nikdo nic neviděl. Pak už byla jen cesta domů. Na té se už plánovalo, kam se pojede příští rok. To už ale počasí vědělo, že se nemusí snažit a proto nás celou cestu provázel déš».



J.M.



foto ze zájezdu BS




Archiv zájezdů